Paslanmaz Çelikler
Paslanmaz Çelikler
Genel itibariyle paslanmaz çelik, paslanma faktörlerine karşı dayanıklı olması gibi faktörler ile tercih edilen bir çelik türüdür. Bu çelik türünün paslanmaz adını alabilmesi için çeşitli oranlarda krom maddesini içermesi gerekir. Çeliğin içerisinde bulunan krom, çelik’in oksijen ile teması halinde krom-oksit adında ince bir film tabakası şeklini alır. Bu ince film, Çelik madenini paslanmaya ve aşınmaya karşı korumaktadır.
Belli bir miktardan fazla içerdiği çelik paslanmaz çelik adını almaktadır. Çeliğin içerisine eklenilen birçok farklı element ya da çelik’in yapısını koruyan korozyon alanında kullanıldığının arttırılmasına yönelik veya azaltılmasına yol açabilmektedir. Örnek verilecek olursa çelik madenine ilave olarak nikel ya da krom elementlerinin bir araya getirilmesi ile paslanmaz çelik diğer taraftan kükürt, karbon gibi elementlerinde çelik’in içerisine katılması ile beraber korozyon dayanımı düştüğü öne sürülmektedir.
Çelik madeninin zor olmayan ya da kolay bir şekilde kullanım alanları oluşturacağı ortamlarda paslanmaması için krom madeninin yeterli olması ile beraber daha zor koşullu ortamlarda ise çelik’in paslanmaya karşı dayanıklılığını sağlamak amacıyla nikel ve benzeri birçok elementler kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik Kalite Kontrolö
Paslanmaz çelikler malzemeler içeriğinde bulunan elementlerin oranlarına göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle de paslanmaz çelik malzemeler içerisinde çeşitli içerikte malzemelerin farklı paslanmaz çelik kaliteleri bulunmaktadır. Örnek verilecek olursa 303-304 kalite paslanmaz çelik demek aslında standartlara göre element içeriğine sahip paslanmaz çelik anlamına gelmektedir.
Paslanmaz Çelik Kalite Yönetimi
Paslanmaz çeliği ile ilgili belirli bir paslanmazlık direncinin mevcut olduğu bilinir. Paslanmazlık genel itibariyle hemen her ortamda paslanmaz ya da korozyona uğrama gibi bir durum elbette ki söz konusu olmayacaktır. Her paslanmaz çelik içerisinde bulunan paslanmaya karşı etkili olan elementlerin ya da diğer madenlerin az ya da çok olmasına göre paslanma gibi özelliklerinin ortaya çıkması muhtemeldir.
Paslanmaz Çeliğin Paslanma Nedenleri
Krom madeni, çelik madeninin paslanmaz özelliğini kazanabilmesi amacıyla gerekli olan en temel elementtir Oksijen ile teması söz konusu olduğunda krom-oksit tabakası oluşur. Bu element sayesinde çelik olan madenin oksijenle temasını engeller. Bu amaçlar doğrultusunda çelik paslanmaya karşı dayanıklı bir hal almaktadır. Çelik madeninin içerisinde bulunan krom oranının artırılması çelik madeninin korozyon dayanımını o ölçüde artırır
Genel itibariyle karbon elementi, çelik yapılan sertlik özelliklerini ortaya çıkaran en önemli elementtir. Karbon madeni, çelik madeninin dayanıklılığının oldukça arttırılmasında önayak olmaktadır. Bunun yanı sıra çelik madeninin elastikiyetini de düşüren bir element olarak bilinir.
Deha Metal Tarafında Üretilen Paslanmaz Çeliğin Kullanım Alanları
Çatal bıçak takımı yada mutfak gereçleri gibi alet ve edevatların yapımında kullanılır. En iyi bilinen paslanmaz çelikler genel itibari ile çatal bıçak takımı ve mutfak gereçleri içindir. En iyi çatal bıçak ve sınıf ise 18/8 paslanmaz 118 gram ve %8 nikel içeren kaşık ve çatal için özel olarak imal edilen ürünlerdir.
Paslanmaz çelik madeni, genel itibarıyla korozyona karşı dirençli alaşımlarda meydana geldiği için özellikle de yüksek sıcaklıklarda ve korozyon ile mücadele etmek amacıyla güç üretim merkezlerinde ve endüstriyel sektörde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Mimarlık İnşaat ve inşaat sektöründe sıklıkla kullanılır. Özellikle de paslanmaz çelik ürünleri bir inşaatın meydana gelmesinde temel unsur olan İnşaat’ın iskelesinin ya da demir döküm sektörünün İnşaat yapımında kullanılan bütün alaşım ve metallerin de sıklıkla kullanılmaktadır.
Tıbbi uygulamalar ve otomotiv sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle de paslanmaz tıbbi implantlar ya da yapay kalçalar ile platinler gibi ortopedik yapımında sıklıkla kullanılır. Bunun sebebi ise paslanmadığı için diğer organlara zarar vermemesi olarak bilinir.